Srečanje domov starejših občanov

V Zavodu Sv. Terezije v Dobrepolju so 27. maja organizirali 27. Srečanje domov za ostarele Dolenjske in Bele Krajine. Udeležilo se ga je preko 300 stanovalcev iz Grosupljega, Črnomlja, Trebnjega, Metlike, Ribnice, Kočevja, Novega mesta, posebni zavod Prizma iz Ponikev in gostitelji z Vidma.

Zbrane sta nagovorila direktorica zavoda sv. Terezija, Sabina Lenarčič in župan občine Dobrepolje Janez Pavlin, nastopili pa sta tudi otroška folklorna skupina ter citrarka Veronika Zajc. Osrednji dogodek so zaznamovale tradicionalne igre med domovi, kjer so se pomerili stanovalci, zaposleni in direktorji, zmago pa je požel Dom starejših občanov Ribnica. »A najbolj pomembno je druženje naših stanovalcev, direktorji domov pa smo priložnost izkoristili tudi za izmenjavo izkušenj in dogovor o prihodnjem sodelovanju v okviru naše regije,« je dodala gostiteljica srečanja, Sabina Lenarčič z ekipo 40-ih zaposlenih.

Zavod je bil ustanovljen leta 2006, celodnevno oskrbo pa trenutno nudi 77 stanovalcem. Pomembno jim je, da posameznik ostane samostojen in v družbi aktiven. Za druženje in vzpodbujanje poskrbijo za srečanja, delavnice in praznovanja, prav tako skušajo stanovalce zagotoviti izlet po izbiri. Prednost doma je kapela sv. Terezije, duhovnik, ki je njihov stanovalec in svoje poslanstvo tudi opravlja, pa jim lahko zakramente podeli po želji. Poleg nege in oskrbe, so stanovalci deležni skupin za družabne igre, pevskega zbora, terapevtske skupine za bolnike z demenco, vsakodnevne skupinske telovadbe, kreativne delavnice skupine za samopomoč, debatne skupine ter skupine za sestavo jedilnika. Stanovalci poskrbijo tudi za interno glasilo "Vrtnica sv. Terezije", k prebiranju in pisanju pa so se pridružili tudi že svojci ter ostali zunanji obiskovalci. 

Delavci doma stremijo k humanemu odnosu do človeka, prijaznosti in temeljitosti. Zavedajo se, da lahko le z dobrim odnosom in sodelovanjem njihovih uporabnikov dosežejo zadovoljstvo in harmonijo, k temu pa se pridružujejo tudi stanovalci in njihovi svojci.

Za več slik kliknite na stran doma starejših.

Vir: radio1.si

  • Srečanje domov starejših občanov