Pravilno ravnanje z odpadki

Kako pravilno ravnati s komunalnimi odpadki       

V zadnjem letu smo vsi udeleženci ravnanja s komunalnimi odpadki (občine, JKP Grosuplje in uporabniki) opravili veliko dela s prilagajanjem zabojnikov za komunalne odpadke. Delo je bilo potrebno zaradi številnih novosti na področju ravnanja z odpadki v zakonodaji in učinkovitejšega ločenega zbiranja odpadkov. Prehajamo v obdobje, ko je vsa potrebna infrastruktura pripravljena, potrebni so še vestno ločevanje in predaja teh odpadkov ter učinkovito nadaljnje ravnanje z ločenimi frakcijami.

Da bi bilo ločevanje odpadkov za uporabnike čim lažje izvedljivo, JKP Grosuplje na svojih spletnih straneh nudi potrebne informacije o tem, v kateri zabojnik sodijo odpadki in na kakšen način jih lahko oddamo. Vabljeni k ogledu naše spletne strani odpadki.jkpg.si.

Julija in avgusta bomo, z namenom opozarjanja na nepravilnosti in ozaveščanja uporabnikov, začeli izvajati kontrolne preglede zabojnikov. Preglede bodo izvajali delavci JKP Grosuplje. Potekali bodo v dopoldanskem času, med 7. in 15. uro. Zabojnik bodo delavci izpraznili in preverili vsebino, odpadke pa po opravljenem pregledu odpeljali. V primeru, da bodo v zabojniku odpadki, ki tja ne sodijo, bodo stranko o tem obvestili in ji svetovali, kako pravilno ločevati odpadke. Če stranka ob pregledu ne bo navzoča, bodo delavci na zabojnik ali v poštni nabiralnik namestili obvestilo o napakah, ki so bile odkrite. V primeru ponavljanja napak bomo o tem obvestili tudi medobčinski inšpektorat oziroma pristojnega redarja.

Kako lahko prepustite komunalne odpadke?

Doma imate zabojnike (slika 1) za mešano embalažo in mešane komunalne odpadke, lahko tudi zabojnike za biološko razgradljive odpadke. Velikost je odvisna od števila oseb in potreb posameznega gospodinjstva.

Na ekoloških otokih (slika 2) lahko oddate stekleno embalažo ter odpadni papir in karton.

Odpadke lahko oddate večinoma brezplačno tudi v zbirnem centru v CERO Špaja dolina (slika 3), kjer zbiramo:

- papir in karton,

- mešano embalažo,

- stekleno emblažo,

- ravno steklo,

- odpadni les,

- kosovne odpadke,

- odpadne gume,

- odpadne kovine,

- mešane gradbene odpadke

- inertne gradbene odpadke,

- azbestno-cementne odpadke,

- odpadni tekstil,

- odpadno električano in elektronsko opremo,

- nevarne odpadke,

- odpadne PVC- rolete,

- odpadno plastiko.

Naročite lahko odvoz kosovnih odpadkov (do 2 m3/gospodinjstvo na leto) z dopisnico, ki ste jo prejeli v januarju, ali preko spletnega obrazca na naši spletni strani.

Nevarne odpadke lahko oddate v zbirnih akcijah, ki potekajo 2-krat letno. Spomladanska je že izvedena, jesenska bo potekala po naslednjem razporedu:

Petek, 9. oktobra, 2015:

  • Struge (parkirišče ob avtobusni postaji): 13.00 - 14.00
  • Kompolje (parkirišče pri gasilskem domu): 14.30 - 15.30
  • Videm (parkirišče pri trgovini Kmetijske zadruge): 16.00 - 17.00
  • Predstruge (parkirišče nasproti Iskre): 17.15 - 17.45
  • Ponikve (parkirišče pri gasilskem domu): 18.00 - 18.30

Prav tako lahko v zbirni akciji, ki poteka 1-krat letno, oddate odpadno električno in elektronsko opremo. V občini Dobrepolje bo naslednja zbirna akcija potekala spomladi 2016.

V prihodnjih mesecih bomo intenzivno obveščali o načinih ločevanja odpadkov in kako uspešni smo pri tem.

 

Želimo vam prijetne poletne mesece!