Te mika tujina?

Se zanimaš za delo v tujini in bi rad/a izvedel/a več o možnostih, ki jih imaš?

Pri iskanju ti lahko pomaga organizacija STA potovanja, ki pripravlja tedenske predstavitve v svojih prostorih v Ljubljani in več drugih predstavitev po vsej Sloveniji. Aktualne termine njihovih predstavitev preveri tukaj.

 Tujina je bila vedno, še posebej za mlade, privlačna za popotovanje in raziskovanje, za spoznavanje novega in drugačnega. Danes pa nudi tudi številne priložnosti za zaposlitev in delo, ki mladim poleg spoznavanja tujih držav, kulture in učenja jezika, omogočajo pridobivanje novih znanj, delovnih spretnosti in izkušenj v mednarodnem okolju.

Kako in kje iskati delo ter kako se pripraviti na odhod, je odvisno od države, v kateri bi si želel delati. Ker je Slovenija del Evropske unije, je marsikateri korak na poti do dela v državah članicah lažji kot v drugih državah. Znotraj Evropske unije, pa tudi na Norveškem, v Islandiji, Lihtenštajnu, ki z državami članicami EU tvorijoEvropski gospodarski prostor – EGP, ter v Švici velja načelo o prostem pretoku delavcev. To pomeni, da načeloma lahko delaš v kateri koli omenjeni državi brez delovnega dovoljenja in da si na trgu dela načeloma v enakem položaju kot njihovi državljani.

(vir: prožna mladina)

 

Na splošno o najrazličnejših oblikah mobilnosti pa je mogoče prebrati tudi na spletni strani Zveze ŠKIS. Na njej deluje tudi mednarodni odbor, ki skrbi prav za to področje .

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS si prizadeva za vzpostavitev in ohranitev vezi s sorodnimi mladinskimi organizacijami po Evropi. Promovira mobilnost med študentskimi klubi na lokalnih ravneh, jim pomaga pri udejstvovanju na mednarodnih aktivnostih, preko nadgrajevanja baze tujih partnerjev pa študentskim klubom omogoča lažji korak v mobilnost.

  • Vizija odbora

»Mednarodni odbor Zveze ŠKIS bo postal vodilni pri nudenju mednarodne učne dimenzije, ki jo bomo zagotavljali s pomočjo kakovostno usposobljenega kadra. Prepoznavnost na evropski kot tudi na mednarodni ravni bomo povečali z vzpostavitvijo in realizacijo odličnih projektnih idej, podprtih s strani evropskih, kot tudi mednarodnih programov ter z vključevanjem lokalnih klubov v mednarodno študentsko okolje in mladinsko delo.«

  • Mednarodni odbor v študijskem letu 2015/2016 sestavljajo:
- Nika Gerbec (vodja odbora),
- Urša Leban,
- Tamara Lacić in
- Meta Brečič

 Mednarodni odbor Zveze ŠKIS lahko spremljate tudi na na www.mednarodniskis.si.

  • Kje iskati priložnosti?

Vse možnosti različnih mobilnosti so lepo zbrane na enem mestu. Najdeš jih s klikom na to povezavo.

  • Te zanima še več o posameznih programih?

Kdor bi rad izvedel še več o posameznih programih (študijske izmenjave, mladinske izmenjave, pripravništva, usposabljanja, evropska prostovoljna služba,...) naj sledi tej povezavi in vse informacije bo našel na enem mestu. 

(vir: mednarodni obvestilnik zveze ŠKIS)

 

Tako, zdaj pa veselo na delo, izgovorov ni več! :)

 

 

  • Capture.JPG

  • 2105_12_2_Na-delo-v-tujino_1