Pustni sprevod v Ribnici

Na pustno soboto postane Ribnica pravo karnevalsko mesto. Že desetletja se v skladu z običajem prebivalci in obiskovalci od blizu in daleč zberejo na najbolj množičnem pustovanju od Barja do Kolpe, ki poteka po osrednjem Škrabčevem trgu in Urbanovi ulici.

Leta 2010 se je po nekajletnem premoru na sobotnem sprevodu pustnih mask po ribniških ulicah sprehodilo več kot 550 pustnih mask, v 28. skupinah. Večina mask je bila iz Ribniške doline, prišle pa so tudi iz drugih občin in iz sosednje Hrvaške. Organizatorji so bili nad obiskom prijetno presenečeni, saj so pričakovali precej manjšo udeležbo.

Pred tremi leti se je pustnega sprevoda oz. karnevala, kot radi rečejo organizatorji, udeležilo več tisoč obiskovalcev. Pustno društvo Goriča vas je znova dokazalo, da se 'prazniku norcev' posveti z vso vnemo. Poleg tradicionalnih ribniških pustnih mask kot so burovž, Ribn'čani, korobači …, so se predstavili še lignji iz Bistrice, lipovški smučkarji, zaporniki iz Guantanama, pranje denarja v SCT-ju, 'Holivudarji' s Hrvaške, plesna skupina iz BiH, številčno in kostumsko najbolj bogati Indijanci, ki so uprizorili pravi severnoameriški show, mažoretke, kostumirani Ribniški pihalni orkester, pisana množica raznih pravljičnih bitij iz vrtca in Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica. Videli smo lahko Pahorja in Obamo, vaško veselico, ki jo je pripravila vas Sušje in številne druge domiselne maske. Vse skupaj sta si z glavnega odra ogledala tudi župan Jože Levstek in pustni minister Nace.

Pred dvema letoma je Pustno društvo Goriča vas praznovalo 20 letnico delovanja. Ob jubileju so pripravili razstavo v Rokodelskem centru Ribnica.

„Vsekakor je to dobra promocija, kajti Ribnica ima za seboj dolgoletno tradicijo karnevalov,“ je povedal ribniški župan Jože Levstek, ki je dodal, da si Ribničani želijo tovrstnih prireditev, zato upa, da bodo organizatorji s pustom v prihodnjih letih nadaljevali. Tako se zgodba po lanskoletnem premoru letos nadaljuje. Glavne strune bodo znova v rokah Pustnega društva Goriča vas, ki se jim je v sodelovanju z Občino Ribnica ponovno pridružilo tudi Turistično društvo Ribnica.

Letos je aktualnih političnih in gospodarskih tem na pretek, tako da si lahko znova obetamo pisano druščino mask, ki jih boste na ribniških ulicah videli v soboto, 1. marca, ob 14. uri in 14 minut. Dodatne informacije dobite pri Cvetu Marinšku, predsedniku Pustnega društva Goriča vas, na tel. št.: 041 527 595 oz. www.turisticno-drustvo-ribnica.net

Fotografije prikazujejo nekaj utrinkov ribniškega pustnega sprevoda iz prejšnjih let. V priponki pa se nahaja izjava predsednika Pustnega društva Goriča vas Cveta Marinška, ki jo je dal na rednemu letnemu občnemu zboru društva.

  • ribn'can

  • burovz_in_maskota_pustnega_drustva_...

  • neutrudna_clana_pd_gorica_vas,_joze...

  • cveto_marinsek_in_moderator_medard_...

  • tradicionalni_ribniski_maski_-_buro...