Pogovorni večeri Kakšne barve je prihodnost

Vsak zadnji ponedeljek v mesecu se spominska soba Levstika in Stritarja spremeni v studio. V njem Jože Starič moderira  pogovore z mladimi iz velikolaške in sosednjih občin. Vse skupaj poteka »v živo« preko interneta, pogovor je možno spremljati na spletnem portalu zelnik.net oz. si ga ogledati tudi kasneje. Za snemanje skrbi foto-video sekcija KUD Primož Trubar (Niko in Zdene Samsa). Večeri potekajo ob podpori Knjižnice Frana Levstika in zavoda Parnas.

Na prvi pogovorni večer (27. 1.) sta led prebili umetnostna zgodovinarka Marjana Dolšina s Podsmreke in etnologinja Klara Debeljak iz Žlebiča v ribniški občini. Pogovor je tekel o priložnostih mladih v svoji stroki, prostovoljskih projektih, odnosu do študentske organiziranosti in možnostih za aktiviranje mladih. Prepričljivi , suvereni in kritični odgovori mladih gostij z izkušnjami na številnih področjih so nagovorili tudi publiko. Izmed številnih zanimivih misli povzemam le Marjanin odgovor na vprašanje, zakaj se mlad človek aktivira v domačem kulturnem okolju: »Če se že hvalimo z imenom Slovenske Atene, ni dovolj, da se sklicujemo le na to, da so se tu pred mnogimi leti rodili številni literati, ampak bi bilo prav, da vsak od nas po svoje prispeva, da bomo to ime lahko upravičeno uporabljali še danes.« Sporočilo? Prihodnost je tukaj, potrebno se je samo aktivirati.

Gosta drugega pogovornega večera (24. 2.) sta bila samostojni podjetnik Rok Borštnik iz Prilesja in študent Ambrož Volek iz Zagorice v sosednji občini Dobrepolje. Pogovor je tekel o aktualni problematiki študentov in mladih podjetnikov, o možnosti vplivanja mladih na družbo in o načinih, na katere se mladi lahko bolj aktivno vključijo v sooblikovanje sveta okrog nas. Sporočilo drugega večera? Odgovornost vsakega posameznika za svoje življenje.

Naj to velja kot povabilo za ogled posnetkov obeh dogodkov.

Vabimo vas tudi na ogled naslednjih večerov – lahko osebno v knjižnici ali preko novih medijev. Tretji  pogovorni večer bo v ponedeljek, 31. marca 2014, ob 19 h, ko bosta gosta Borut Borštnik iz Prilesja, direktor zavoda Mladi podjetnik, in Borut Vasič s Prhajevega, ki je med najuspešnejšimi mladimi kmeti v našem okolju, 4. pogovorni večer pa bo v ponedeljek, 28. aprila 2014 ob 19 h.

 

  • pogovorni_veceri

  • dsc_0019

  • pogovoni_veceri2