Gosta 3. pogovornega večera sta bila Borut Borštnik in Borut Vasič

Gosta tretjega pogovornega večera sta bila Borut Borštnik iz Prilesja, direktor zavoda Mladi podjetnik, in Borut Vasič s Prhajevega, ki je med najuspešnejšimi mladimi kmeti v našem okolju.

Borut Borštnik je osvetlil različne možnosti, ki jih skozi delovanje zavoda Mladi podjetnik lahko dobijo mladi, ki se odločijo za podjetniško pot, pomoč pri prvih korakih v svet podjetništva je vsekakor dobrodošla. Beseda je tekla o "startup-ih" in "co-working-u". Bil je kritičen do državnih rešitev v smislu subvencij za podjetnike, se zavzel za "davčne počitnice" za podjetnike začetnike in predstavil še številne druge zanimive priložnosti. Tudi on je mnenja, da v času splošnega izobraževanja mladih ne uvedemo dovolj v podjetniški način razmišljanja, da pa si že uveljavljeni podjetniki težko vzamejo čas za aktivno ukvarjanje s politiko, saj bi to pomenilo zaton njihovih podjetij.

Borut Vasič je glede usmeritve mladih v kmetijstvo optimističen, čeprav kritično spremlja dogajanje na področju kmetijstva. V pogovoru je izpostavil možnosti, ki jih v našem okolju še ne znamo najbolje izkoristiti - npr. prodaja lokalnih izdelkov, a tudi tu se napovedujejo sveže spremembe, v zadrugi razmišljajo o ustreznih prostorih, kjer bi kmet lahko sam prodajal meso končnemu kupcu. Skeptičen je do organizacijskih struktur, ki naj bi kmete povezovale, a ker so bile postavljene od zgoraj, jih kmetje ne jemljejo za svoje. Ugotavlja, da je prava pot nekje med intenzivnim in ekološkim kmetijstvom, kar naše okolje prenese. Opozoril je, da so po njegovih izkušnjah večji onesnaževalci okolja kot kmetje vrtičkarji, ki večkrat predozirajo količino škropiv na manjših površinah, spregovoril o nerazvitih tržnih poteh za ekološke pridelke, na problematiko subvencij in rjavega medveda ter povračanje škode.

Moderator Jože Starič je spretno prepletal obe področji - podjetništva in kmetijstva - in obenem poskrbel za občasno hahljanje publike v studiu. Spremljali smo nadvse zanimiv večer, koristen še za marsikoga, ne le za mlade, lepo vabljeni k ogledu posnetka!

  • pogovorni_vecer3