Prenovljena akcija Veter v laseh

Ni kaj, malo stvari v našem življenju je stalnih, večina jih je nagnjena k spreminjanju. Vedno znova iščemo nove izboljšave, nove pristope, nove tehnologije in postopke. Nič drugače ni na področju športa in rekreacije.

Akcija Veter v laseh, ki poteka v sklopu Športne unije Slovenija, ima v Dobrepolju že kar dolgo (prevetreno) brado, saj je že kar nekaj let »polnoletna«. Težko bi bilo prešteti vse otroke in mladostnike, ki smo se udeležili »Vetra« v teh dvajsetih letih. Ploščad za osnovno šolo na Vidmu je bila dolga leta prizorišče različnih iger, s katerimi smo vsako leto popestrili junijsko nedeljsko popoldne. Prva leta je bil glavni namen akcije usmerjen v opozarjanje na škodljivost drog. Kasneje smo opozarjanje razširili na vse oblike zasvojenosti (računalnik, telefoni …). Zdaj pa na nacionalnem in lokalnem okolju daje poudarek družinskemu športu in ekologiji. Najnovejša spoznanja nam govorijo, da je športna kultura v veliki meri povezana z ukvarjanjem s športom v najmlajši dobi, ko je otrok še del primarne družine. V družini se razvijejo prvi vzorci ukvarjanja s športom, takrat se otroci »zastrupijo« s športom. In če so zastrupljeni s športom, se bodo težje zastrupili s čim nevarnejšim (zasvojenosti).

Novim trendom sledimo tudi v Športnem društvu Dobrepolje. V sodelovanju z OŠ Dobrepolje smo letošnjo akcijo Veter v laseh izpeljali na deloma deževno, deloma sončno nedeljo, 1. junija. Lokacijo smo zaradi nove zasnove premaknili. Preselili smo se v idilično zeleno okolje Rekreacijskega centra Gmajna, streljaj iz Bruhanje vasi. V sklopu prireditve smo izpeljali nekaj aktivnosti iz »železnega repertoarja«, dodali pa smo nekaj novih »začimb«. Že uveljavljenemu tekmovanju v rolanju, nogometu in odbojki smo dodali štafetne igre za družine. Te so predstavljale dodano vrednost prireditve.

Otroke prvega triletja smo povabili, da prepričajo starše, da se družina poveže v ekipo in skupaj nastopi v štafetnih igrah. Navkljub slabemu vremenu, tudi dežju, se je na prvi tovrstni aktivnosti pomerilo 10 družin (vsaj en otrok in en starš). Bilo je prijetno, na trenutke smešno in prisrčno, vsekakor pa zanimivo. Led je prebit, naslednje leto se bo gotovo opogumilo še veliko več družin. Ko bo pritegnilo še vreme, bo iz tega res nastalo eno prijetno družinsko popoldne na travniku.

Sicer pa je potrebno omeniti, da smo ob pomoči Občine Dobrepolje vsem nastopajočim učencem podarili spominsko majico, vsem nastopajočim v družinskih štafetnih igrah tudi spominsko medaljo, spekli pa smo tudi kilograme okusnega »šmorna«.

Najhitrejši v rolanju so bili : Lina Novak, Manca Jamnik in Brina Strnad (1. triletje), Tjaša Blatnik, Anže Strnad in Ajda Erčulj (2 triletje). Skupaj je nastopilo 16 učencev.

Najboljša nogometna ekipa učencev drugega triletja je bila ekipa Stružanci. Nastopilo je 5 ekip.

Najboljši odbojkarji (3. triletje) so bili ekipa Čunga Lunga (Luka Koščak, Janez Grandovec, Mojca Babič in Ester Rebolj). Nastopile so tri ekipe.

Najboljša nogometna ekipa iz tretjega triletja pa je bila Skor` zmagal. Nastopili sta dve ekipi.

Likovni izdelki: Sodelovalo 9 učencev.

Literarni izdelki in kviz: Sodelovalo je  65 učencev.

Najboljši izdelki: Jure Somrak - S športom proti drogi in Neža Kastelec - Pavla.

 

Pripravila: Bojan Novak in Alojz Kuplenk

  • img_2738

Dogodki

Ni dogodkov

ŠD Dobrepolje Dobrepolje Šport