Aktivno vstopite v jesen s ŠD Dobrepolje!

V ŠD Dobrepolje smo ostali aktivni tudi po prenehanju rekreacij v notranjih prostorih. Letos sicer vreme ravno ne prizanaša, vendar tudi tu ni ovir, da ne bi ostali aktivni in naredili nekaj dobrega za zdravje, tako duševno kot fizično. Že meseca maja sta zaživeli novi dve skupini v ženski rekreaciji v rekreacijskem parku 'Gmajna' v Bruhanji vasi. To sta nordijska hoja in tek za ženske. Tudi Dobrepoljski tekači še vedno 'dirjajo kot norci'. V goste smo dobili junija Urbane tekače in tako prvič z njimi pretekli Dobrepoljsko traso 21 km. Nato je konec junija potekal že 11. Športni dan v Bruhanji vasi, kjer je bila udeležba tekmovalcev in gledalcev rekordna. Že sredi julija smo ponovno tekli na nočni 10-ki okoli Blejskega jezera, nato je konec julija sledil turnir v ulični košarki v Podpeči in v avgustu smo že tekli okoli Bohinjskega jezera. Počasi se bo poletje prevesilo v jesen in priprave na Ljubljanski maraton potekalo s polno paro. Prijave so že oddane. Nekateri bodo prvič pretekli 10 km, drugi se že preizkušajo na 21 km, najbolj vztrajni pa bodo letos prvič tekli po povsem novi trasi na 42 km. Kot bi mignil bo tu konec septembra in ponovno vabimo vse člane ŠD kot tudi tiste, ki bi to želeli postati, da se pozanimate pri svojih vaditeljih kako bo potekala rekreacija v letu 2014/2015.

Rekreacija se bo začela s 1. oktobrom. Lahko boste ponovno izbirali skupinske športe z žogo: odbojka, košarka in nogomet.  Vse ljubitelje fitnesa ponovno vabimo k obiskovanju. Tudi ženske zelo lepo vabimo na vadbo, in sicer bomo še vedno ponujali vadbo za starejše in vadbo za vitalno hrbtenico. Bistvo obeh skupin je, da lahko z gibanjem vsak vadeči omili bolečine v hrbtenici, upočasni osteoporozo  in na lahkoten način  ter v dobri družbi  naredi nekaj zase. Za vse, ki si želite pridobiti na kondiciji, okrepiti telo in ga pripraviti na večje napore, priporočamo funkcionalno vadbo ABC. To vadbo je zasnovala Športna unija Slovenije v okviru programa Zdravo društvo s pomočjo strokovnjakov v športu, ki delajo na področju športne rekreacije že več kot 20 let in ta znak ponosno nosimo tudi v ŠD Dobrepolju. V tej skupini ni starostne ovire, saj je vadba zasnovana tako, da ji lahko sledijo vadeči vseh starostnih skupin. Namenjena je tako moškim kot ženskam. In prav takšna je tudi vadba pilatesa. Pilates je specifična vadba, ki zahteva od vas samo eno, vas kot celoto. Pri tej vadbi se je potrebno poglobiti v delovanje svojega telesa. Namenjena je vsem, ki imate težave s hrbtenico (bolečine v ledvenem in križnem delu, sesedanje vreten, bolečine v vratnem delu, itn.) in s slabo telesno držo, z osteoporozo, s popuščanjem medeničnega dna, itn. Ker bosta tudi letos dve skupini, bo prva skupina namenjena vsem, ki se s pilatesom srečujete redno brez pavz od nič do treh let. Druga skupina pa je namenjena vsem, ki ste redne pri pilatesu več kot tri leta. Pilates je vadba za vztrajne, vadba, ki daje rezultate na daljši rok. Lahko se ga naučite v enem letu, a mnogi ugotovijo njegovo bistvo po več kot dveh letih, saj bolj kot si dovolimo spoznati gibanje celotnega telesa, bolj se zavedamo njegovega pozitivnega učinka. Pri pilatesu delamo na kvaliteti in ne kvantiteti. Pilates je odlično dopolnilo aerobne vadbe ob rekvizitih in anaerobno-aerobne funkcionalne vadbe. Nori tempo tako v službah kot doma bo od nas zahteval vedno več skrbi za zdravje. Redno gibanje vam po pomagalo premagovati stres, izboljšalo bo vašo samopodobo in ohranjalo močan imunski sistem. Strokovna javnost v športu in zdravstvu opozarja na nizko raven gibanja tako med otroki kot med odraslimi, kar se kaže v porastu ljudi s prekomerno telesno težo, zato poudarjajo, da se je potrebno gibati za kvalitetno življenje  3 do 4-krat tedensko vsaj eno uro. Pester izbor vadb v ŠD Dobrepolju omogoča, da si lahko zagotovite vsaj 2 uri kvalitetne vadbe na teden. Od vas je odvisno ali si jih želite vzeti in boste izbrali kvaliteto, preventivo ali pa se boste zadovoljili s kvantiteto in ukrepali, ko boste vlak že zamudili.

Nov koncept pri skupinski vadbi je funkcionalna vadba, katera bo letos zaživela tudi v ŠD Dobrepolje kot skupina, ki vabi k vpisu tako dekleta kot fante.  Bolj kot bo skupina heterogena boljše bo. Stopnja pripravljenosti tu ni pomembna, saj je ena redkih vadb, ki omogoča, da delate po svojih zmožnostih.

Ne odlašajte na jutri in storite nekaj zase že danes.

Za ŠD Dobrepolje zapisala
dr. Janja Babič,
GZS in AFP inštruktor pilatesa po Stott pilates metodi,
vaditelj funkcionalne vadbe Deep Work    

 

VPIS V SKUPINE VADB  

Korenine (vadba za starejše)

ABC vadba

Vadba za vitalno hrbtenico

Pilates 1 in 2

Aerobno-metabolični trening

Funkcionalna vadba  

BO POTEKAL V SREDO, 24. SEPTEMBRA 2014, OD 19. DO 21. URE

V PROSTORIH ŠD DOBREPOLJE V KLETI JAKLIČEVEGA DOMA.

VABLJENI!  

  • dsc00001

Dogodki

Ni dogodkov

ŠD Dobrepolje Dobrepolje Šport