|
|
 |
 | | |
|
TEMA: EMS
|
|
|
|
EMS pred 6 Let, 7 Mesecev
|
|
Ja, mislim, da je to tema o kateri bi bilo vredno re?i nekaj besed. Priporo?am, da malo preberete in poveste svoje mnenje...
http://www.nzine.co.nz/features/neilcherry.html
Meni se dejansko zdi problem v tem, da je interes za ?irjenje "znanstvenega" mnenja, ki zavra?a mo?ne vplive EMS na ?lovekovo zdravje, izredno velik... Na drugi strani pa pravzaprav ni nikogar, ki bi imel korist, ?e bi se izkazalo, da vplivi so...
Glede na to, da Mobitel v Dobrepolju namerava postaviti precej visok oddajnik je smiselno, da o tem re?emo kak?no stvar.
Neko? sem ?e sli?al oz. prebral neko mnenje, ki pravi, da mobilni telefon s slabim signalom pribli?no enako ogro?a zdravje kot bazna postaja v nepreveliki oddaljenosti... Se pa ne spomnim, ali je bilo v tem primeru upo?tevan zgolj t.i. termi?ni efekt... (Verjetno, glede na to, da za vplivi na delovanje mo?ganov niso tako neposredno dokazani...)
Takole je pribli?no mnenje Slovenske strokovne javnosti oz. podlaga za zakonodajo:
Glavni u?inek visokofrekven?ne energije je segrevanje tkiva. Zato so smernice za izpostavljenost visokofrekven?nim EMS postavljene tako, da prepre?ijo zdravstvene u?inke zaradi segrevanja dolo?enega dela telesa oziroma vsega telesa. Upo?tevanje smernic zagotavlja, da so u?inki segrevanja dovolj majhni, da niso ?kodljivi.
Trenutno ugibanja o morebitnih dolgoro?nih (netermi?nih) zdravstvenih u?inkih niso zadostna podlaga za izdelavo smernic ali standardov. Ob upo?tevanju rezultatov vseh znanstvenih ?tudij ni dovolj dokazov, ki bi potrdili, da EMS lahko povzro?ajo dolgoro?ne zdravstvene u?inke, kot je na primer rak. Nacionalne in mednarodne organizacije z namenom zavarovati ljudi pred znanimi zdravstvenimi u?inki pripravljajo aktualne standarde na podlagi najnovej?ih znanstvenih izsledkov.
Ve? o tem na http://www.forum-ems.si/smernica_zakonodaja
Kot pa sem ?e povedal je mo?no, da so ?tudije v smeri dokazovanja t.i. netermi?nih vplivov na zdravje precej manj stimulirane, ?emur bi bil lahko vzrok za "pomanjkanje zadostne podlage za izdelavo smernic"...
Kako se vam zdi?
|
|
|
|
|
|
|
|
Re: EMS pred 6 Let, 7 Mesecev
|
|
|
Stvar je pribli?no taka, kot strah pred ?arovnicami. Stra?ijo, do zdaj ni pa ?e nih?e dokazal, da so.
Nobena antena ni postavljena, ?e ne zado??a standardom. Standardi pa so taki, da omejujejo EMS na tako vrednost, da ne ?koduje nikomur. Tudi vsi mobilni aparati, ali pa kakr?ni koli drugi aparati, ki povzro?ajo visokofrekven?no valovanje, ki bi bilo lahko potencialno nevarno za zdravje, morajo biti narejeni po standardih, sicer ne gredo v prodajo. Torej ni razloga za strah sploh.
Danes ima ?e skoraj vsako gospodinjstvo mikrovalovko doma v kuhinji in potem se ljudje bojijo mobitelov, ker povzro?ajo raka. Temu bi se v knji?evnosti reklo "oksimoron."
|
|
|
|
iz SSKJ: "bízgec -a [gəc] m (i) ekspr. nekoliko omejen človek: tak bizgec me že ne bo učil; takih nediscipliniranih bizgecev ne maramo / o ti bizgec ti"
|
|
|
|
|
|
no, tu lahko vidimo rezultate meritev EMS Mariboru za prej?nji teden. Na grafu je ozna?ena tudi dovoljena vrednost EMS. Vidimo, da je dejanska vrednost ve? kot desetkrat manj?a od dovoljene. Torej res ni razloga za strah.
www.zbirka.com:88/index.php?login_inseri...0000&passo=0
Napravo za merjenje vsakih nekaj dni premaknejo na drug kraj v Sloveniji.
|
|
|
|
iz SSKJ: "bízgec -a [gəc] m (i) ekspr. nekoliko omejen človek: tak bizgec me že ne bo učil; takih nediscipliniranih bizgecev ne maramo / o ti bizgec ti"
|
|
|
|
|
|
|
Zaenkrat ni zanesljivo dokazan ?kodljiv u?inek tega sevanja- vendar to ne pomeni da ga ni.
Toda dokler je poskrbljeno, da so vrednosti krepko pod dovoljenimi to ne bi smel biti prevelik razlog za skrb.
Kot je Toma? povedal - vsak ima doma mikrovalovko, pol pa ga pa skrbi glede sevanja. Tako se jaz zaradi tega sevanja ne bom sekiral...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No, res je, da je interes, da to ni problem, izredno velik. Tudi meni bi bilo veliko ljub?e, ?e bi imel signal za mobitel doma, pa v klubu itd...
Vendar o?itno nista pri?la do bitvenega problema pri tem. ?tos je v tem, da so standardi postavljeni zgolj za termi?ne u?inke (segrevanje tkiv) na telo, ni? pa glede na u?inke na delovanje mo?ganov (melanonin al neki podobnega). Ti u?inki so do neke mere dokazani, vendar ne dovolj.
Problem pa je v tem, ker so raziskave na tem podro?ju izredno pod vplivom zainteresiranega gospodarstva, saj je trg mobilnih komunikacij izredno velik in se ?e vedno razvija. Tako da je nepristranskost ve?krat vpa?ljiva, ?e posebno, ?e obstajajo raziskave, ki so potrdile u?inek na 70% prebivalstva (v kolikor ni tisti ?lanek zgolj lastna propaganda...)
Seveda se ne strinjam z brezglavim upiranjem postavitvi oddajnikov za mobitel, zdi pa se mi smisleno zavedati se nejasnosti in neraziskanosti problema ter npr. umikati mobitele iz spalnic...
Se pa strinjam, da je ta tema izredno vpadljiva v u?esa ljudem, ki potem iz muhe delajo dinozavre in so apriori proti, kljub temu, da jim mogo?e stres zaradi nedelovanja mobilnikov dela ve?je zdravstvene te?ave kot pa EMS...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.mladina.si/tednik/200204/clanek/mobiji/
V zgornjem ?lanku so napisani mo?ni netermi?ni u?inki EGS, ki zo zelo verjetni, vendar ?e jih v desetletnem razvoju mobilne telefonije niso uspeli znanstveno dokazati, ali jih ni ali pa so tako šibki, da jih ni mogo?e zaznati.
|
|
|
|
|
|
 | | |
|